打印 | 推薦 | 訂閱 | 收藏 | 分享至 FACEBOOK
標題: 【轉貼】 〈娛樂乜乜乜〉9歲女唱歌係被逼?你肯定?
nt1972
小鎮議員  離線
俠盗多啦A夢先生
小鎮議員 榮譽公爵 貢獻大獎 (積分到達1000) 短片之皇 著數情報員 占星大師 旅遊大使 小鎮醫師 冷知識博士 車迷會 食店推廣專員 時尚型人 布偶工藝專家 發帖王 千萬富翁 億萬富豪 貢獻大獎 (積分到達10000)
UID 53536

威望 1171

積分 46734

金幣 1024822479

存款 120000000000

主題 46129

回覆 5691

宣傳點 0

點擊打開/關閉nt1972的資料

〈娛樂乜乜乜〉9歲女唱歌係被逼?你肯定?

一個香港9歲女童Celine,唱Celine Dion唱到去美國America's Got Talent,好聽到全場起身拍爛手掌,未係最估唔到;最估唔到H係,威水過後,香港人H冷嘲熱諷,負評如潮,我好驚訝點解一嚟就要對一個細路女咁苛刻?佢真係被逼唱歌冇童年?你肯定?絕大部分香港人,好似都係啱啱識佢咋喎。

好多人鬧佢冇童真,9歲女上到台好似個大人咁,我睇返片段,又唔覺吖,好得意喎佢,佢只係擁有超越同年齡小朋友H淡定啫!America's Got Talent經常都有小朋友表演,好多都好出色,我睇唔到同Celine有乜分別,點解外國H小朋友表演得好就要share就要讚,香港人上到去就係冇童真?真心唔明。

其實正牌Celine Dion都係童年就咁天才,細細個就知道自己要唱歌,當時冇咁多渠道俾呢啲天才兒童演出,但佢都好犀利,12歲就有自己第一首作品,被經理人發掘,經理人仲按埋樓俾佢出碟。大家都可以去YouYube聽返佢第一首歌〈Ce n'était qu'un rêve〉,12歲,已經好成熟。

我覺得最重要H一件事,係究竟當事人係咪真係鍾意唱歌先?如果佢係真心鍾意唱歌,又真係有做歌手H夢想,而並非被父母威逼利誘去做,冇問題喎。小朋友將來想做籃球員,就去打多啲波;想做畫家,就畫多啲畫,有乜問題?唱歌都係正正當當H興趣,而家佢唔係好似萬寧妹妹咁被個阿媽推佢去拍寫真吖嘛,佢只係去搵自己個舞台,俾人睇到自己H天份啫,係咪?定還是你更想見到呢個9歲女仔放棄佢H夢想,返去繼續接受香港教育H洗禮,讀完書出嚟安安份份打工,同所有人一樣為上唔到車煩惱,被社會壓榨,咁先係心目中「應該係咁」H童年?

其實鬧真係冇問題,但鬧都應該清楚個內情先。我唔係想幫呢個小朋友或佢哋H父母講好說話,我都唔識佢哋,問題係你點樣去judge一件事,係按手頭上已有Hinformation?還是按自己H想像?即是咁,已知Hinformation只有一個9歲女仔,上得到美國America's Got Talent,唱Celine DionH〈My Heart Will Go On〉,全場起立鼓掌。嗰啲乜嘢冇童年呀、逼個女去唱歌呀、老竇老母想靠佢做搖錢樹呀、犧牲讀書時間呀、淨係想出風頭呀等等,未必唔係事實,但當下冇人可以肯定,係咪先?如果一個人能公平地就住已知H資訊去評論,點解唔可以真誠地俾啲鼓勵個小朋友?吝惜讚賞,選擇相信自己想像H一面,咁樣H負評,在那個moment,公道嗎?

頂部
bbmiu0806
小鎮居民  離線

UID 137554

威望 -1

積分 0

金幣 2

存款 0

主題 0

回覆 101

宣傳點 0

點擊打開/關閉bbmiu0806的資料

哈哈~~

頂部
BABY_TY
小鎮居民  離線

UID 120313

威望 0

積分 0

金幣 36

存款 0

主題 0

回覆 42

宣傳點 0

點擊打開/關閉BABY_TY的資料

謝///THZ.......

頂部
小新~
小鎮居民  離線

UID 379110

威望 -4

積分 0

金幣 3

存款 0

主題 1

回覆 293

宣傳點 0

點擊打開/關閉小新~的資料

香港人咁,眼光短淺

頂部
☆°** 矇矇開心小鎮 **°☆» 娛樂八寶茶 » 〈娛樂乜乜乜〉9歲女唱歌係被逼?你肯定?