打印 | 推薦 | 訂閱 | 收藏 | 分享至 FACEBOOK
標題: 【轉貼】 家居電器擺放禁忌
nt1972
小鎮議員  在線
Rank: 53Rank: 53Rank: 53Rank: 53Rank: 53 
俠盗多啦A夢先生
小鎮議員 榮譽公爵 貢獻大獎 (積分到達1000) 短片之皇 著數情報員 占星大師 旅遊大使 小鎮醫師 冷知識博士 車迷會 食店推廣專員 時尚型人 布偶工藝專家 發帖王 千萬富翁 億萬富豪 貢獻大獎 (積分到達10000)
UID 53536

威望 1231

積分 48888

金幣 4334869299

存款 140000000000

主題 48234

回覆 6103

宣傳點 0


點擊打開/關閉nt1972的資料
 
發表於 2016-9-22 15:33 
家居電器擺放禁忌
電器係我地生活中H必須品,然而好多朋友都會認為,電器只不過係屋企H一件擺設,同風水無關。其實電視、雪櫃、冷氣、洗衣機等林林種種H電器本身自帶能量磁場H物品,其實產生咗唔少H風水能量,擺放位置唔啱就會影響運勢。我地要了解關於呢方面H知識先可以避開不利風水影響。

究竟家用電器有啲咩需要注意呢?裝修佬話你知。



冷氣機
冷氣機出風口不宜直吹人體。空調H出風口如果直吹沙發或床,首先會影響到屋企人健康,其次對運勢會產生不良影響。坐係沙發上被冷氣機直吹,衝擊身後H氣流磁場,容易有靠山不穩之憂,影響工作、事業運勢。人係睡眠時,冷氣風直吹,唔單止會令身體不適,從風水上來講有容易招來邪氣H講法。

不宜使用二手冷氣機。冷氣係使用過程中,容易吸附灰塵,滋生病菌,容易融合使用者氣場,二手冷氣好可能影響到你H氣場同健康,所以最好避免。

冷氣出風口不宜同門正對。冷氣直接對門,違背風水藏風聚氣原則,唔單止唔能夠聚財,仲會有泄財之憂,不聚人氣H講法。
冷氣不宜直吹餐^。冷氣直吹餐^灰塵好容易被風吹到食物度,亦容易令^上H餸變涼,既唔健康,又會影響飯廳氣場。   


電視機  
電視音量不宜太大。電視機音量開得太大,會令人情緒不安,聽力下降。長此落去,會令屋企人反應遲鈍,形成風水上H聲煞,影響屋企人運勢。

電視H鏡面效果容易引發桃花劫。電視螢幕就好似一塊鏡,電視對床而放,長期落去會令人心緒不寧,精神不振,仲會容易引發桃花劫。

電視不可放係唔易通風散熱之地。電視工作時散發出H熱量聚集容易引起家居中氣流運動,從而改變居室風水。   
電視機不宜太大。電視五行屬火,電視越大火性越重。除非主人喜火,否則就會因五行太過失衡,引起情緒急躁,容易發生爭執口舌等是非。

雪櫃  
雪櫃上不宜擺放其他電器。有啲朋友將微波爐、麵包機等小電器放係雪櫃上,發出H電磁會攪動周圍氣場,不利主人健康。  
 
雪櫃不宜同灶台太近。灶台屬火,冰箱屬金,五行相克,而且灶台工作時散發出來熱氣,雪櫃開時放出冷氣,冷熱相沖,對主人H腸胃健康會有影響,容易引發屋企人之間H爭執。

雪櫃上面唔好堆放雜物。雪櫃上面堆放雜物不利於聚財,建議保持雪櫃頂部清潔。

雪櫃唔能夠空。雪櫃中食物充足有衣食無憂寓意,而空H雪櫃則有經濟狀況不佳H不良誘導。所以一定要經常保持雪櫃充足狀態。   
雪櫃門不宜同閘相對,否則氣流相沖容易造成財運唔穩定H情況,甚至有破財隱憂。   


洗衣機
擺放洗衣機H地方一般會係廁所、廚房同露台三者之間。無論係從實用角度還是從風水方面,廁所都係擺放洗衣機最理想H地方。廁所去水方便,而且唔會好似露台咁長期被暴曬。
  
從風水上來講,廁所五行屬陰水,洗衣機擺放其中,可令屋企人倍感溫馨。如果廁所太細,擺唔落,可退而求其次,將洗衣機擺係露台,最適宜擺放洗衣機係東、東南方位。

洗衣機係家居風水中,同人H胃、心臟有關。胃同心臟屬火土,洗衣機乃極度火土之物。加上現時洗衣機有乾衣功能,洗衣變成極火行為。一般情況下,男士H胃出問題,多屬於洗衣機擺放係屋企西北方有關。而女士胃有事,則可能西南方擺咗洗衣機。





  頂部
☆°** 矇矇開心小鎮 **°☆» 阿矇占星舘 » 風水術數舘 » 家居電器擺放禁忌
當前時區 GMT+8, 現在時間是 2018-6-20 05:53


Processed in 0.068018 second(s), 8 queries , Gzip enabled
清除 Cookies - 聯繫我們 - 矇矇開心小鎮 BY_矇查查 - - Archiver - WAP - TOP